Keto-dieten är fortfarande populär!

Att säga att keto-dieten har blivit en av de senaste årens mest populära dieter är en fullständig underdrift. Exempel: Det görs mer än en miljon sökningar på Google varje månad efter keto-dieten. Det är unikt eftersom modedieten har fångat intresset hos människor som vill gå ner i vikt – och det finns ingen brist på rapporterade framgångshistorier att hitta.

Men forskare har intresserat sig mer för det som en medicinsk diet också. Under 2015 fanns det 159 studier listade i databasen PubMed (som drivs av U.S. National Library of Medicine och National Institutes of Health). Under 2018 fördubblades det antalet, med 322 publicerade studier. Vi kan alltså se att dieten inte bara är mäkta poppis bland de som tränar och lever hälsosamt, utan också hos vetenskapen! Det är roligt, även om vi måste inse att det forskas på det mesta idag (jag såg en studie nyligen om torrschampo). Toppen, va?

Så vad är keto-dieten?

Dieten kräver att man konsumerar stora mängder fett, en måttlig mängd protein och en mycket begränsad mängd kolhydrater. Den stora delen fett är inte farligt eller konstigt – du använder ju fetter i din hårbotten, så du vet nog att de är bra för kroppen! I rimliga mängder, alltså. Det bryts vanligtvis ner till 75, 20 respektive 5 procent av dina dagliga kalorier, säger Pamela Nisevich Bede, RD, en dietist med Abbotts EAS Sports Nutrition i Columbus, Ohio. Jämför det med den typiska amerikanska kosten – som vanligtvis är 50 till 65 procent kolhydrater – och det är säkert att säga att detta är ett helt annat sätt att äta, säger Nisevich Bede.

Efter att du följt kosten i några dagar går din kropp in i ketos, vilket betyder att den har börjat använda fett för energi. Nybörjare på dieten tycker att det är användbart att spåra om de är i ketos med en urinketonremsa eller en blodsticksmätare, men Nisevich Bede säger att du så småningom kommer att lära dig hur ketos känns och kommer att veta om du är i det.

Personligen tycker jag att keto är en livsstil, snarare än bara en diet. Som att börja med kliande hårbotten istället för att duscha varje dag. Det är riktigt svårt i början, men sedan kommer man lätt in i det hela. Efter några veckor går det som på räls- pröva du också!