Varför du ska ha ett dammfritt hem, damnit!

När det gäller att hålla ditt hem rent och dammfritt finns det några saker du kan göra för att göra processen enklare. Först och främst, håll dina möbler och apparater i gott skick genom att regelbundet rengöra dem. Detta kommer att förhindra att smuts och damm samlas på dem, vilket kommer att göra rengöringen mycket svårare.

Använd dessutom en dammsugare som är speciellt utformad för att minska dammkvalster (DMR). Dessa maskiner har filter som fångar upp små partiklar innan de blir en del av dammkvalsterpopulationen. Som ett resultat kommer du att vara mindre benägen att drabbas av allergier eller astmasymtom när du bor i en miljö full av dammkvalster!

Och slutligen, glöm inte regelbunden sotning och moppning. Sopa golv direkt efter att du har gått över dem så att stora skräpbitar inte samlas med tiden – det här är ett tips jag fått av Mormor Mameluck, och hon drev minsann städ firma Stockholm i över femtio år! Moppning bör göras minst en gång om dagen (och eventuellt oftare vid behov), med en vatten-fuktlösning som har sprayats på ytor istället för att absorberas i dem. Genom att följa dessa enkla tips kan du hålla ditt hem fritt från onödigt skräp och smuts – vilket gör det lättare för dig att fokusera på andra uppgifter!

Är för mycket damm dåligt för min hälsa?

Damm är ett vanligt namn för små partiklar av fast material som frigörs när något flyttas eller störs. Damm inkluderar allt från smuts och sand till hår, hud och molekyler som innehåller atomer.

Det finns flera faror förknippade med dammexponering, inklusive astmaanfall, lunginfektion, hjärtsjukdomar, cancerösa utväxter i hals och lungor, nedsatt andningsförmåga, ögonirritation. Kortfattat,. Damm kan vara dåligt för din hälsa på flera sätt.

Så varför är det viktigt att undvika damm?

 

Den främsta anledningen till att undvika dammexponering är för att det är skadligt för din andning och kropp på mikroskopisk nivå. Damm innehåller giftiga ämnen som kan orsaka andningsproblem och andra hälsoproblem om du utsätts för dem regelbundet och faktiskt får in dem i kroppen (vilket kan hända utan att vi vet om det, eftersom vi pratar om små mikropartiklar). Genom att undvika damm när det är möjligt minskar du risken för att utveckla dessa farliga tillstånd. Ändå är det inte realistiskt att ha ett helt dammfritt hem. Detta är viktigt – för det kan också leda till – du gissade rätt! – fler hälsoproblem, som allergier.

Vänta, så jag kan få allergier av att ha ett rent hem?!

Japp! Människor kan få allergier genom att bo i ett för rent hem. Känt sen gammalt för den som fixar flyttstädning Stockholm. Allergier uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på något den tror är skadligt. I alltför sanitära miljöer undertrycks kroppens naturliga försvar mot infektioner och allergener, vilket kan leda till en allergisk reaktion.

Allergiker kan uppleva symtom som astma, hösnuva, eksem eller nysningar efter att ha tillbringat tid i ett hus som är för rent. Detta beror på att miljön saknar alla mikroorganismer (bakterier) som hjälper till att hålla människor friska och avvärja infektioner. Utan dessa mikrober närvarande har kroppen ingen möjlighet att skilja mellan ofarliga partiklar och potentiella allergener.

Om du lider av allergisymptom – försök använda några luftfuktare eller luftrenare på natten för att öka luftfuktigheten i ditt hem.

 

Vad är det som är bra med luftfuktare?

Att ha en luftfuktare i ditt hem kan vara mycket fördelaktigt för din hälsa. Fuktighetsnivåer är viktiga för människor, eftersom det hjälper till att reglera kroppstemperaturen och skyddar mot torrhet och infektion. Torr luft kan orsaka andningsproblem, huvudvärk, trötthet och till och med astmaanfall. Studier har faktiskt funnit att människor som lever i torrare klimat är mer benägna att utveckla kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

Att ha en luftfuktare i ditt hem kan dessutom hjälpa till att minska symptomen på allergier och bihåleinflammationer. När luftfuktighetsnivåerna ökar i luftcellerna i våra lungor, minskar det mängden dammkvalster som vi andas in. Detta beror på att när dammkvalster inte kan överleva i en miljö med höga luftfuktighetsnivåer kommer de att dö ut snabbt. Dessutom hjälper högre luftfuktighet till att förhindra att bakterier växer på ytor som tangentbord eller datorskärmar, vilket kan leda till illamående lukter eller smittsamma fläckar på skärmen.

Det finns flera fördelar med att ha en luftfuktare i ditt hem – så tveka inte längre, köp en idag! Nu får det vara nog med skriverier – i nästa inlägg kommer vi snacka mer om trappstädning Stockholm. Missa inte det!