Att välja rätt luftgevär

När du väljer luftgevär, handlar det inte bara om att ta det första bästa. Här spelar ditt val in på vad det är för syfte med köpet av ditt gevär. Att du sedan väljer luftgevär, är heller ingen självklarhet. Detta då det också finns luftpistol bland valen. Här handlar det helt och hållet om ditt intresse.

Det flesta investerar i ett luftgevär eller en luftpistol för prickskytte. Detta kan vara antingen medlemskap i en skytteklubb, eller så vill de bara bli bra på att skjuta prick. Som du säkert känner till går det alldeles utmärkt att skjuta både luftgevär och luftpistol fritt inom privat område.

De olika valen av luftgevär

Det finns tre olika val när du ska välja det rätta luftgeväret. Just för prickskytte på hemmaplan är detta val inte alls så viktigt. I det fallet handlar det bara om lite roligt tidsfördriv. Här fungerar det bra med både kolsyrepatron och stålrundkulor. Detta även om de inte medför bra precision.

Är du medlem i en skytteklubb och satsar på att bli riktigt bra på skytte? Kanske du vill vara med på tävlingar. I det fallet är det antingen tryckluftsgevär eller de med fjädermekanism som gäller. De med fjäder mekanism som skjuter iväg kulan har bra precision och ett lågt pris.

Om du satsar på tryckluftsgevär ska du välja de med tryckluftstank. Detta leder då till ett mycket högre pris, med medföljande bättre precisions-förmåga. Inga gevär kommer att göra dig till en bra skytt. Här är det i grund och botten du som måste träna och lära dig att känna ditt vapen.

Ditt val av kaliber

Egentligen finns det fem olika typer av kalibrar och skott till luftvapen. Den vanligaste kalibern är 4,5 mm diaboler, medan du får en bättre precision med valet av 5,5 mm av samma typ.