Dags att lägga om taket – så väljer du rätt

När det är dags att lägga om taket har du ett stort och viktigt arbete framför dig. Oavsett vilken typ av tak du har, är det viktigaste förstås att jobbet blir gjort vid rätt tidpunkt. En takläggning innan takets tekniska ålder kan bli en onödigt dyr historia. Ännu dyrare blir det såklart att byta tak för sent!

Så kollar behov av takläggning

För det första ska du ta en tur upp på vinden och dofta runt lite. Vill det sig riktigt illa möter du en unken doft eller till och med mögellukt. Mögel föranleder snabba åtgärder! Innertaket behöver byte och isolering och yttertak ska ses över ordentligt.

Fuktfläckar eller till och med vatten är en annan varningssignal att ta på allvar. Här ska inte finnas vatten. Ta genast reda på varifrån vattnet kommer och ta gärna in en takläggare för konsultation. Takläggning + Uppsala ger många pålitliga alternativ.

Byta tak kostnad

De olika materialen gör en uppskattning svår. Be hellre en takläggare ge en offert för att byta tak kostnad och förväntad tid för arbetet ska ingå.

Papptak

Moderna hus och särskilt de med platta tak har ofta papptak. Ett papptak håller 15-30 år och behöver alltså ses över relativt ofta. Men materialet är billigt och passar till skillnad från andra material tak utan lutning eller med låg lutning.

Plåttak

De här taken kräver åtminstone en liten lutning, omkring 5 grader så rinner vattnet av. Ett plåttak ha ren förväntad livslängd på 30-40 år. Plåttak är trendiga och många byter ut sina tegeltak mot plåttak för bättre isolering och för utseendets skull.

Tegeltak

Tegelpannor är mycket hållbara och kan med god tur ligga kvar på taket i upp till hundra år. De isolerar inte så bra och kräver en del underhåll. Men samtidigt kan du vid behov lätt byta ut en eller några tegelpannor istället för hela taket. många takläggare uppsala är även aktiva i hela stockholmsregionen.