Vad innebär det att arbeta på en fackligt ansluten arbetsplats?

Arbete finns det gott om och dom flesta företag har idag ett avtal som reglerar allt relevant som tillhör en anställning.
Det handlar om löner, arbetstider och detaljer om arbetsplatsen.
Kollektivavtal st är vad avtalet kallas och det är samma avtal som alla andra i samma bransch får göra så att man har specifika regler och löner.

Som anställd så har man en viss trygghet när arbetsplatsen har ett kollektivavtal, man kan även bli medlem i fackförbundet som branschen tillhör för att öka sitt inflytande på sin arbetsplats.
Det är en rad fördelar men facket st som innebär att man kan få rättslig hjälp vid tvister med arbetsgivare och en inkomstförsäkring ifall man skulle förlora sitt arbete.

På en arbetsplats som är kopplat till facket så har man ett ombud som man kan kontakta för relevanta frågor och åtgärder, man brukar även ha arbetsplatsträffar där man kan få vara med och påverka sitt arbete.

Det finns riktlinjer om hur en arbetsplats ska se ut och fungera, arbetet man utför måste vara säkert och detta regleras i arbetsmiljöförordningen som utarbetats av fackförbundet och regeringen. Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall där man vill uppnå detta med en god arbetsmiljö.

När man blir medlem i facket så får man en del fördelar med medlemskapet, det brukar ingå försäkringar där man antingen får en grundläggande hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring. I vissa fall andra sorters försäkringar kan ingå med.

Inkomstförsäkringen som kallas a-kassa ingår alltid vilken betalar ut pengar så man klarar sig vid arbetslöshet. Det finns krav som måste uppfyllas för att man ska kunna få något utbetalat.
Man måste vara medlem i minst ett år och ha arbetat en viss kvot av tid per månad för att uppbära bidraget. Det utbetalas 80% av den uträknade genomsnittslönen från det senaste året.